web analytics
أخبار عاجلة
Η Σούννα του Προφήτη και ο ρόλος της στην νομοθεσία
Η Σούννα του Προφήτη και ο ρόλος της στην νομοθεσία

Η Σούννα του Προφήτη και ο ρόλος της στην νομοθεσία

Η Σούννα του Προφήτη και ο ρόλος της στην νομοθεσία

خطبة الجمعة القادمة لوزراة الأوقاف المصرية والخطبة المسموعة باللغة اليونانية : السنة النبوية المشرفة ومكانتها في التشريع ، بتاريخ 21 فبراير 2020 م ، 27 جمادي الثانية 1441 هـ .

 

 

video

 

 δόξα ανήκει πλήρως στον Αλλάχ, ο οποίος τονίζει στο Ιερό του Βιβλίο, «αυτό που σας μεταδίδει ο Προφήτης να το κάνετε, και εκείνο που σας το απαγορεύει να το εγκαταλείπετε. Να φοβάστε τον Αλλάχ, διότι ο Αλλάχ τιμωρεί πολύ αυστηρά».

Μαρτυρώ ότι δεν υπάρχει άλλος Θεός παρά μονάχα ο Αλλάχ, και μαρτυρώ ότι ο Μουχάμμαντ είναι δούλος του και Απεσταλμένος του. Την ειρήνη και την ευλογία του Αλλάχ να έχουν ο Προφήτης, τα μέλη της οικογένειάς του, οι σύντροφοί του και όλοι όσοι ακολουθούν πιστά την πορεία του, μέχρι την ημέρα της κρίσεως.

Ο Αλλάχ έχει στείλει τους προφήτες Του για την σωστή καθοδήγηση των ανθρώπων, να τους καθοδηγήσουν στο φωτεινό μονοπάτι της αλήθειας και να τους σώσουν από την καταστροφή. Το Κοράνι τονίζει, «λεχουμε στείλει τους Αποσταλμένους μας με τα φανηρά σημάδια και τους έχουμε δώσει τα βιβλία και την δικαιοσύνη, για να είναι δίκαιοι οι άνθρωποι».

Η αποστολή του Προφήτη Μουχάμμαντ είναι τελευταία και σφραγιστική. Ο Προφήτης μας είναι, «μάρτυρας, και αναγγέλλων χαρμόσυνων νέων, και προειδοποιητής. Καλεί για τον δρόμο του Αλλάχ, με την άδειά Του». Η αποστολή του είναι τελευταία, και είναι χρήσιμη για όλους τους τόμους και τους καιρούς. Ο Αλλάχ έχει αποκαλύψει στον Προφήτη του, το Ιερό Κοράνι, που περιέχει την απόλυτη αλήθεια και δεν έχει τίποτα του ψεύδους. Το Κοράνι τονίζει, «δεν λέει τίποτα από την επιθυμία του. Όλα όσα λέει είναι από την θεία έμπνευση». Ο Προφήτης είπε επίσης, «μου αποκαλύφιηκε το Κοράνι και κάτι άλλο [εννοεί την Σούννα]». Όποιος παρατηρεί, θα καταλάβει ότι ο Αλλάχ κάνει την υπακοή στον Προφήτη συνδεδεμένη με την υπακοή στον Ίδιο, όπως αναφέρει και το Κοράνι «Ω εσείς που πιστεύετε ! να υπακούετε στον Αλλάχ και τον Απεσταλμένο του, όταν σας καλεί σε αυτό που σας δίνει καλή ζωή».

Επίσης, «όποιος υπακούει στον Προφήτη, υπακούει και στον Αλλάχ», επίσης, «να υπακούετε στον Αλλάχ και στον Απεσταλμένο για να ελεηθείτε». Επίσης, «αν αγαπάτε τον Αλλάχ, τότε να με ακολουθείτε, για να σας αγαπήσει και ο Αλλάχ και να σας συγχωρήσει τις αμαρτίες σας. Ο Αλλάχ είναι μεγάλος συγχωρών και φιλέσπλαχνος».

Οι θεολόγοι εγκρίνουν ομόφωνα την Σούννα στην επιχειρηματολία

Είναι η δεύτερη νομοθετική πηγή, όπως τονίζει και το Κοράνι, «ο Αλλάχ σου έχει αποκαλύψει το Βιβλίο και την σοφία και σου έχει την γνώση για όλα όσα δεν γώρισες. Η χάρη που σου έδωσε ο Αλλάχ είναι μεγάλη».

Σημείο αναφοράς είναι αυτό που αφηγήθκε ο Αμπντουλλάχ ιμπν Άμρ, «έχω συνηθίσει να γράφω όλα όσα έλεγε ο Προφήτης, όμως οι Κουράις μου απαγόρευσαν αυτό, λέγοντας ότι ο Προφήτης μιλάει όταν είναι χαρούμενος και όταν είναι θυμωμένος. Όταν είπε αυτό στον Προφήτη, μου είπε «γράψε, ορκίζομαι σε Εκείνον που έχει την ψυχή μου στα χέρια Του, λέω μόνο αλήθειες».

Το Ιερό Κοράνι αποτελεί την πρώτη πηγή της νομοθεσία, και η Σούννα είναι δεύτερη πηγή, «δεν έχει κανένας μουσουλμάνος ούτε καμία μουσουλμάνα το δικαίωμα αντίρρησης όταν πρόκειται για απόφαση που έχουν λάβει ο Αλλάχ και ο Προφήτης Του». Επίσης, «μα τον Κύριό σου, δεν θα γίνουν αληθινά πιστοί ως ότου να σε κάνουν να κρίνεις στις διαφορές που έχουν μεταξύ τους, και να μην έχουν καμία αντίρρηση για τις κρίσεις σου. Και να υποταχθούν πλήρως».

Η Σούννα του Προφήτη ερμηνεύει πολλά σημεία του Ιερού Κορανίου, κυρίως στα θέματα που αφορούν τις προσευχές και την Ζακάτ. Αναφέρουμε στο σημείο αυτό το εν λόγω εδάφιο, «να τηρείτε τις προσευχές και να δίνετε την Ζακάτ». Το Κοράνι δεν εξηγεί τον τρόπο των προσευχών, για αυτό είπε ο Προφήτης, «προσευχέστε όπως με βλέπετε να προσεύχομαι».

Είπε επίσης ο Προφήτης, «όταν θαρχίζεις την προσευχή τότε να λεις «Αλλάχ Άκμπαρ», και να διαβάζεις όσο είναι εφεκτό από το Κοράνι. Και μετά υποκλίνεσαι, και μετά να σηκώνεις το κεφάλι σου, και μετά να γονατίζεις, και μετά να κάθεσαι άνετα. Κάνε αυτό σε όλες τις προσευχές σου».

Η Σούννα αναφέρεται και στην Ζακάτ και εξηγεί όλους τους τομείς της και τα ποσά και ποσοτά της, το ίδιο έκανε και για το προσκύνημα (χατζ). Ο Προφήτης τόνισε χαρακτηριστικά, «να πάρετε τις τελετουργίες (μανάσικ) σας από μένα».

Σημείο αναφοράς είναι αυτό που αφηγήθηκε ο Εμράν ιμπν Χουσάιν, «κάποιος με ρώτησε: τι είναι αυτά τα χαντίθ που διηγείστε και έχετε εγκαταλείψει το Κοράνι; Που απάντησα: πώς να γνωρίζεις εσύ και οι σύντροφοί σου από το Κοράνι μόνο τον αριθμό των προσευχών, όπως την προσευχή του αλ-Δούχ, του αλ-Ασρ, και του αλ-Μάγριμπ; Και πώς να γνωρίζετε την στάση στο Άραφα και το λιθοβόλημα των τζαμαράτ;».

Η σούννα επίσης ερμηνεύει τον τρόπο της κληρονόμησης και τονίζει ότι όπως έχει δικαίωμα κληρονόμησης, δεν έχει δικαίωμα στην ουσίγια. Ο Σαντ ιμπν άμπυ Ουακκάς είπε, «ο Προφήτης συνήθιζε να με επισκεφθεί όταν ήμουν άρρωστος στην Μέκκα. Τότε τον ρώτησε να δώσε σαν ουασίγια όλη την περιουσία μου; Μου είπε ο Προφήτης «όχι». Τότε τον ρώτησε, τότε το μισό; Μου είπε όχι. Τότε είπα: το ένα τρίτο. Μου απάντησε «μάλιστα, το ένα τρίτο, αν και είναι πολύ». Η σούννα απαγορεύει επίσης να παντρεύεται κανείς την γυναίκα και την θεία της, είτε από την πλευρά της μητέρας είτε από την πλευρά του πατέρα.

Ζητώ συγχώρηση από τον Αλλάχ για μένα και για σας

*     *      *

Η δόξα ανήκει πλήρως στον Αλλάχ, ο οποίος τονίζει στο Ιερό του Βιβλίο, «αυτό που σας μεταδίδει ο Προφήτης να το κάνετε, και εκείνο που σας το απαγορεύει να το εγκαταλείπετε. Να φοβάστε τον Αλλάχ, διότι ο Αλλάχ τιμωρεί πολύ αυστηρά».

Μαρτυρώ ότι δεν υπάρχει άλλος Θεός παρά μονάχα ο Αλλάχ, και μαρτυρώ ότι ο Μουχάμμαντ είναι δούλος του και Απεσταλμένος του. Την ειρήνη και την ευλογία του Αλλάχ να έχουν ο Προφήτης, τα μέλη της οικογένειάς του, οι σύντροφοί του και όλοι όσοι ακολουθούν πιστά την πορεία του, μέχρι την ημέρα της κρίσεως.

Αδελφοί μου στο Ισλάμ,

Καθώς υπογραμμίζουμε την θέση της Σούννας και την θέση της στην νομοθεσία, εμείς – ταυτόχρονα – διακρίνουμε σαφώς τις Σουννές των λατρευτικών πράξεων και αυτό που περιλαμβάνεται στο έργο των εθίμων που διαφέρουν ανάλογα με τον χρόνο, τον τόπο και τις συνήθειες των ανθρώπων, όπως αυτές που σχετίζονται με τα ρούχα και τα μέσα ταξιδιού και άλλα πράγματα που σχετίζονται με τους κανόνες των ανθρώπων. Διότι κάθε εποχή έχει τα έθιμά της που είναι διαφορετικά από εκείνης της προηγούμενης. Δεν είναι λογικό να πούμε ότι μεταφέρουμε τους ανθρώπους σε μια συγκεκριμένη συνήθεια σε ταξίδια, ρούχα ή τρόφιμα με το πρόσχημα να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Προφήτη (εεαε). Κάθε έθιμα ταυτίζοντι με την εποχή τους, χωρίς να αντιτίθενται με την ισλαμική νομοθεσία. Σημειωτέον είναι το γεγονός ότι, όταν ο ιμάμης Al-Shafi’i θεώρησε το κάλυμμα της κεφαλής, για τους άντρες, στοιχείο ανδρισμού, είχε υπόψην του τις συνθήκες του περιβάλλοντός του και της εποχής του. Σήμερα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να μην καλύπτει κανείς το κεφάλι του.

Επιβεβαιώνουμε ότι οι εχθροί της σούννας είναι δυο είδη ανθρώπων, πρώτον: εκείνοι που εμπορεύονται την θρησκεία, και που αλλοιώνουν την την ερμηνεία των ισλαμικών κειμένων. Αυτοί οι άνθρωποι σκοτώνουν και καταστρέφουν στο όνομα της θρησκεία, και αυτοί βλάπτουν την θρησκεία όπως τονίζει και ο Προφήτης, «καταστρέφονται εκείνοι που δυσκολεύουν την θρησκεία».

Δεύτερον: εκείνοι που δεν διαφωτίστηκαν από το φως της γνώσης, Προφήτης είπε, «ο Αλλάχ δεν αφαιρεί την επιστήμη από τους ανθρώπους, αλλά αφαιρεί την επιστήμη με τον θάνατο των επιστημόνων. Και όταν δεν θα μείνει επιστήμονας, τότε οι άνθρωποι ρωτήσουν τους αμόρφωτους. Αυτοί θα τους περιπλανήσουν δίνοντάς λάθος πληροφορίες».

Υπάρχουν εκείνοι που αρνούνται την σούννα του Προφήτη, και αυτοί είναι επίσης εξετρεμιστές. Ο Προφήτης είπε, «θα έρθει η μέρα που κάποιος θα μιλήσει χρησιμοποιώντας το χαντίθ μου, και θα που άλλοι μεταξύ μας μόνο το βιβλίο του Αλλάχ. Αυτό μόνο κρίνει το επιτρεπτό και το απαγορευμένο».

Η υπερβολή και η αμέλεια απέχουν πολύ από την μετριοπάθεια και την μεθοδολογία του Ισλάμ. Προκαλούν μάλιστα και μεγάλη αδικία στην Σούννα του Προφήτη, η οποία είναι απόλυτα συνεπής με τους γενικούς σκοπούς του Ιερού Κορανίου. Οι μελετητές, αρχαίοι και σύγχρονοι, συμφωνούν ότι όλα όσα επιτυγχάνουν τους μεγάλους στόχους της θρησκείας μας, την δικαιοσύνη και το έλεος, είναι τον από το Ισλάμ, και ό,τι συγκρούεται με αυτά, συγκρούεται και με το Ισλάμ και τους σκοπούς του.

Ο ρόλος των επιστημόνων είναι να αποκαταστήσουν το λάθος των περιπλανώμενων ανθρώπων, και να τους καθοδηγήσουν στον σωστό δρόμο. Ο Προφήτης είπε, «αναλαμβάνουν το βάρος αυτής της γνώσης οι δίκαιοι των απογόνων. Την υπερασπίζονται από τους περιπλανώμενους, τις παρερμηνείες των αμόρφωτων και τις αλλοιώσεις των εξετρεριστών».

Χρειάζεται επειγόντως να κατανοήσουμε την Σούννα μέσα από την σωστή κατανόηση των σκοπών της, και να μην αρκεστούμε μόνο με την επιφανειακή ερμηνεία των κειμένων, χωρίς να κατανοήσουμε τις διαστάσεις και τις προθέσεις τους. Αυτό επιτυγχάνεται με την ανάγνωση των σύγχρονων σκοπών της ευγενούς προφητικής Σούννας, για να συμβαδίσει με το πνεύμα της εποχής και τις εξελίξεις της. Είναι η ανανέωση που ζητά η Σούννα για να καλύψει τις ανάγκες των ανθρώπων. Ο Προφήτης  τόνισε: “Ο Αλλάχ στέλνει σ’ αυτό το έθνος κάθε εκατό χρόνια, κάποιον μεταρρυθμιστή για την θρησκεία».

Θεέ μου δώσε μας την δύναμη να κατανοήσουμε το Βιβλίο σου και την Σούννα του Προφήτη σου. Δώσε μας την γνώση για όλα όσα δεν γνωίζουμε. Φύλαξε την χώρα μας και όλες τις χώρες του κόσμου.

 

_____________________________

للإطلاع علي قسم خطبة الجمعة

 

تابعنا علي الفيس بوك

 

الخطبة المسموعة علي اليوتيوب

 

للإطلاع علي قسم خطبة الجمعة باللغات

 

للإطلاع ومتابعة قسم خطبة الأسبوع

 

للمزيد عن أخبار الأوقاف

 

للمزيد عن أسئلة امتحانات وزارة الأوقاف

 

للمزيد عن مسابقات الأوقاف

عن كتب: د.أحمد رمضان

الدكتور أحمد رمضان حاصل علي الماجستير من جامعة الأزهر بتقدير ممتاز سنة 2005م ، وحاصل علي الدكتوراه بتقدير مع مرتبة الشرف الأولي من جامعة الأزهر الشريف سنة 2017م. مؤسس جريدة صوت الدعاة ورئيس التحرير وكاتب الأخبار والمقالات المهمة بالجريدة، ويعمل بالجريدة منذ 2013 إلي اليوم. حاصل علي دورة التميز الصحفي، وقام بتدريب عدد من الصحفيين بالجريدة. للتواصل مع رئيس التحرير على الإيميل التالي: [email protected] رئيس التحريـر: د. أحمد رمضان (Editor-in-Chief: Dr. Ahmed Ramadan) للمزيد عن الدكتور أحمد رمضان رئيس التحرير أضغط في القائمة علي رئيس التحرير

شاهد أيضاً

خطبة الجمعة النبي معلمًا ومربيًا مترجمة إلى تسع عشرة لغة أجنبية و word pdf

خطبة الجمعة النبي معلمًا ومربيًا مترجمة إلى تسع عشرة لغة أجنبية و word pdf

في إطار حملة نبي الرحمة التي أطلقتها وزارة الأوقاف مطلع ربيع الأنور تزامنًا مع احتفالها …

خطبة الجمعة القادمة لوزارة الأوقاف فيديو مسموعة وباللغات و pdf و word : "فضل الشهادة ومنزلة الشهيد وفلسفة الحرب في الإسلام"، بتاريخ 2 ربيع الأول 1443هـ - الموافق 8 أكتوبر 2021م

خطبة الجمعة فيديو مسموعة وباللغات و pdf و word “فضل الشهادة ومنزلة الشهيد وفلسفة الحرب في الإسلام”

خطبة الجمعة القادمة لوزارة الأوقاف فيديو مسموعة وباللغات و pdf و word : “فضل الشهادة …

خطبة الجمعة القادمة لوزارة الأوقاف فيديو مسموعة وباللغات و pdf و word : "إعمال العقل في فهم النص .. الإمام أبو حنيفة ومدرسته الفقهية أنموذجًا"  ، بتاريخ 24 صفر 1443هـ - الموافق 1 أكتوبر 2021م

خطبة الجمعة فيديو مسموعة وباللغات و pdf و word : “إعمال العقل في فهم النص ..

خطبة الجمعة القادمة لوزارة الأوقاف فيديو مسموعة وباللغات و pdf و word : “إعمال العقل …

خطبة الجمعة القادمة لوزارة الأوقاف فيديو مسموعة وباللغات و pdf و word : حق الوطن والمشاركة في بنائه ، بتاريخ 10 صفر 1443هـ - الموافق 17 سبتمبر 2021م

خطبة الجمعة لوزارة الأوقاف فيديو مسموعة وباللغات و pdf و word : حق الوطن والمشاركة في بنائه

خطبة الجمعة القادمة لوزارة الأوقاف فيديو مسموعة وباللغات و pdf و word : حق الوطن …

اترك تعليقاً

لن يتم نشر عنوان بريدك الإلكتروني. الحقول الإلزامية مشار إليها بـ *

هذا الموقع يستخدم Akismet للحدّ من التعليقات المزعجة والغير مرغوبة. تعرّف على كيفية معالجة بيانات تعليقك.

Translate »